Saturday, April 30, 2011

Siapa mintak sakit ni? Siapa?


petang tadi appt dgn specialist doc. ok. Doc tapi Dato'. So, called him Dato'. banyak bende dia explain plus aku tanya macam-macam pasal kejadian lepas. sinus lepas Ct Scan, ada but tak serious. X-ray, ada bronchitis. Kalau aku google bronchitis dalam wikipedia, ada related to viral infection. Mungkin dari situ lah bacteria atau virus yang menyerang buat batuk kahak dan selsema aku berdarah. Dato' pulak suruh aku refer pada Doc E & T, Dr Aminudin yang so-coincidently is NadiaWani's uncle. HAHA. kene refer die sebab Dato suggest aku utk operate tonsil aku yg bermasalah tu. As adv dari Doc tak bertauliah di sekeliling aku bak kata Nadiawani mostly tak bagi aku buang tonsil ni, So she advice me to consult Doc 1st no matter what and then baru discuss macam mana next plan. yes, betul jugak ckp Nadia. hurm. pasal bronchitis tu, aku perlukan orang or Doc yang boleh explain bagi aku faham. Aku ni Doc aku Dato' tapi aku mcm bangang je bila depan dia. HAHA. kes sel darah merah aku pulak satu lagi. RBC lebih dari WBC masa aku sakit aritu. sebab aku G6PD. apa itu? google. and becoming Dr shuze sangat terkejut sbb aku ada bende ni sbb selalunya happen to the boys, male. very rare pada girls. Nak buek camano, since I was born. Haih. G6PD ni ada allergic macam-macam. yang pasti aku tak boleh kene ubat gegat, makan kacang parang, ubat other than Dr prescription, spray ridsect dan ada list yang sepatutya. If langgar pantang larang jugak, one of the effect is causes RBC count aku la problem. Kalau nak explain, nantilah.


pening dengan penyakit sendiri.aku tak pernah mintak. G6PD tu since born. tonsil problem since i was primary school then. RBC, bronchitis, Viral Infection? Tak pernah sesekali mintak dalam hidup ini. Sumpah. Asthma? Itu satu lagi kes sejak secondary school when i was exposed much to dust. Alhamdulilah asthma kurang dah sekarang.


banyak pulak list penyakit. sapa mintak? Tuhan bagi. Ini semua satu dugaan dalam hidup. bak kata BF, Tuhan suruh kita beringat bila kita ditimpa malang begini. ya Allah, kuatkan lah imanku menghadapi segala dugaan dalam hidup ini.


ya Allah..







1 comment:

cik fara @ fanadz said...

dugaan mai.sabar jelah.huhu. akak pon allergic. tp biase jelah. takleh seafood mase dlu2.skrg cam ok plak. n tetibe allergic kat ubat2 yg nama ade cilin2 kat blakang a.k.a antibiotik. pelik2.