Friday, January 23, 2015

apa yang terbuku dalam hati.


saya ada perasan.
Perasaan yang rasanya perlu simpan dalam hati.
Jauhhh dalam hati.
apa yang rasa dan apa yang dialami.
saya dah lama simpan.

bersediakah nak cerita?
entah.
biarkan Tuhan saja tahu.
mungkin ini cebisan dugaan saja.
tapi, inilah kehidupan.

*****

we've been in longdistancerelationship for almost 8yrs and longdistancemarried for 1yr and half.
memang banyak dugaan berliku-liku.

kawan?

tanak komen.
bila kita susah, harap la pd keluarga.
kawan.sedara atau seangkatan dengannya boleh gak tapi jangan depends sgt.
saya takde kawan?
TAKLAH.
saya ada kawan, tapi xnak susahkan diorang sgt plus kalao lagi dirayu kang nmpak mcm menagih kasih.
biarlah simpan dalam hati.
bila ckp psl keluarga.
aku duk dekat dgn family ke?
answer is NO!
i was in KL, Husband in Muar and Family in Kota Tinggi.
so, lone ranger.
faham-faham je lah.

kalao rasa sakit, jalan kaki ke klinik lebih kurang 1km.
kalao xlarat di pagi hari, telefon cab. no car no work no money.
kalao ada masalah, cerita dalam fon je la.
kalao ada masalah, simpan dalam hati.
kalao sakit, makan ubat tido.
kalao dah tak boleh tahan dgn masalah, 
hampar sejadah, hadap la kt Dia.
mengadu la puas-puas.


kewangan?

memang memanjang puasa. nak save duit.
kalao x puasa, makan catu.
kdg2 ada opismate yg bermurah hati. Makan berjemaah.
duit?
save duit balik kampung, setiap minggu.
simpan duit.
bayar apa yang wajib setiap bulan.
balik keje, naik train n naik bas.
hari-hari.
setiap ari jumaat, naik bas ulang alik KL-MUR.
jangan ingat weekends boleh spent masa, rehat2 di rumah.
its NO!

awal pagi, pergi pasar beli barang kedai.
jaga kedai.
kemas kedai.
pegi kebun sawit.
menyawit.
kemas kebun.
tanam nenas kt sekeliling rumah.
racun rumput.
basuh baju.sidai.lipat.masak2.
makan huru-hara.
kalao sempat makan, makanlah.
kalao x, x makan.
jamah roti2 kt kedai sampai la mual.
kdg2 solat mandi sume kt kdai.
jaga kedai sampai 12tgh malam.
modal pusing utk esok pagi beli barang pasar.
itu kehidupan.
jgn ingat kedai yg besar2.
ini cuma kedai yang diamanahkan oleh arwah FIL, abah.
meneruskan legasi Arwah Abah.


kdg2, rasa x perlu cerita kesusahan ini.
orang lain LDR, tapi keje masing2 oil& gas, keje offshore and gaji mashuk2.
kalao suami  jauh, isteri kt sini masih boleh mampu uruskan dgn kewangan yang ada dan lebih2.
kalao aku?

syukur apa ada skang.
gaji utk meneruskan kehidupan.
gaji backup suami.
sang suami menguruskan kehidupan disebelah sana.
uruskan Mak.Adik yg masih blajar di Poli. Urus Kedai & rumah.
memang xnak kacau segala, cuma nafkah setiap minggu yang sikit2 yg wajib itu saja.

its hard to tell what ive been face for all this years.
ada sorang kawan mempertikaikan setiap kali kalao sy gagal pegi mana2 gathering, pegi wedding.
sampai wedding saya, alasan si-dia cakap sbb saya tak pegi wedding orang.
haih.
perasaan tatau kecewa ke apa.
saya jadi malas nk layan.
saya jadi pikir.
baru sy tahu, siapa KAWAN siapa LAWAN.
susah nk puaskan hati orang ramai.
kita susah, orang tatau.
kita senang, semua datang dan tegur sapa.
susah nk jaga hati orang, hati sendiri pun merana-rana.
saya serik sejak kejadian majlis sy setahun lepas.
saya okay semuanya.
takde masalah.
saya redha.

saya dihimpit dgn majlis perkahwinan yg diurus sndri.
sendiri.
sebelah lelaki, pun urus sendiri memandangkan arwah abah dah takde.
semua serah pada kami berdua.
dihimpit dgn sakit yang tak ada siapa tahu.
im bleeding more than 2 weeks sepanjang majlis.
ini bahagian saya.
macam-macam jadi sepanjang itu, tapi saya syukurkan n redhakan semuanya.
tapi, si-dia boleh cakap macam-macam.
nak kecik ati?
entah.
si-dia lelaki.
nanti dia kawin, dia tahu lah apa itu tanggungjawab.
semoga Tuhan buka hati dan jalan yg lurus pd dia.


masa sakit, syukur sgt ada kawan-kawan yg datang melawat.
sedara mara dan semua-semua.
apa yg jadi ada hikmah.
been married on 26oct, proceed surgery on 18nov.
tak sampai sebulan dugaan Allah bagi.
dengan kekangan kewangan dan banyak faktor.
tapi pesan suami.

" sabar. rezeki masing-masing. ini dugaan kita. masa akan datang kita tatau. kita kene redha, 
layan, syukur dgn semua ini. jgn risau dan jgn banyak pikir sgt"

yg menjadi kekuatan masa tu, suami & family.
serius.
tak tipu.

Allah tak akan duga umatnya di luar kemampuannya.
Itu janji dia.




Semoga saya kuat meneruskan kehidupan.
demi Allah s.w.t, demi nyawa dalam kandungan ini.



ini lah NYAWA saya.
Panjangkan lah umur mereka dan permudahkan rezeki mereka.
AMIN.




p/s: :)



Thursday, January 22, 2015

New Year 2015

Halo

Harap tak terlambat.
Selamat tahun baru 2015.
Semoga apa yang diazamkan, tercapai semuanya. Amin.
Kali ni edisi throwback.

#throwback
27Dec2014

Shazlin & Azim Wedding.Congratulations both of u.
Jumpa Yanti.Ina.Ayong.Meen.Aween.
Alida je tak jumpa sebab lambat sgt as me and Husband are rushing back to Kota Tinggi at the same day.
Al-maklumlah, we are travellers. kih kih.
Travel la sangat.
Pokai weyh.Pokai.

Suamiku. Husband Meen. Azim. Alin. Me. Yantea. Meen.




Marina.Me.


Meen.Me.Yantea.


Me and Husband and the Pengantin. :)


Me and Yantea.




Anak Meen. Arissa. 

#throwback
4Jan2015

Wedding Ina & Bad.
Gerak lambat dari Muar. Kol 12 baru nak gerak lepas settle sume hal kt kampung.
Sampai selayang kol 4.00pm.
Obkos dah kemas2 tapi niat harus diteruskan.
We met the pengantin. Yay!

Congrats Marina & Badrul.





Alhamdulillah.
Masa ni im 7 months pregnant.
Still bertenaga kehulur-kehilir, berjalan-jalan.
Hik hik.






Tuesday, December 16, 2014

Wont' u stay with me?


Halo!
its been a while tak menjenguk blog.
its not much but its worth for myself and for the future.
kan?
nak tulis apa?
lots of things happen lately.
Nak cerita banyak bende.
tapi, layan dulu lagu ni la.
EH?



by Sam smith- Stay with me.


Guess it's true, I'm not good at a one-night stand
But I still need love 'cause I'm just a man
These nights never seem to go to plan
I don't want you to leave, will you hold my hand?

Oh, won't you stay with me?
'Cause you're all I need
This ain't love it's clear to see
But darling, stay with me


Why am I so emotional?
No it's not a good look, gain some self control
And deep down I know this never works
But you can lay with me so it doesn't hurt
Oh, won't you stay with me?
'Cause you're all I need
This ain't love it's clear to see
But darling, stay with me






#28wks #missinghusband #longdistancemarriage #staywithmesayang #tilldeathdousapart



Tuesday, November 11, 2014

Dugaan



Ini bahagian aku.
Tak boleh tolak.
Tak boleh halang.
Hati.

Kene kuat.
Kene tabah.
Ingat Allah.
Hati kene cekal.


*****

Semua macam biasa.
Tiada apa yang pelik.
Lepas AidilAdha, kembali bekerja.
Tapi, sedikit tidak sihat lepas suami hantar pegi keja.
Hati ni tetap gagah.
Cekal.
Kuat.

Bila terlalu kuat, akhirnya kecundang.
Akhirnya demam panas hari esoknya.
Malas nk makan ubat sebab ubat yg sedia ada pun dah sedia banyak.
Pasrah.
Minum air masak banyak, 100plus tanpa gas dan sebijik panadol.
aktifkan diri dan banyakkan peluh.
Alhamdulillah.

Sihat.
Esoknya keje tapi still not feeling well.
Ku gagahkan diri.
Bawak koolfever.
Balik kerja jumaat tu makan-makan dgn Tasya.
Lokasi : Manggo Chili, Wangsa Walk.
Makanan ok je.
Takde apa yg pelik.

Sabtu.
Macam biasa.
Kezen masak.
Makan kt rumah, tak pegi mana2.

Ahad pagi.
The tragedy.
Pagi tu bangun nak subuh disamping sakit perut melampau.
Perut konpius.
Lapar ke apa.
Nak cover, minum Dutch Lady Coklat yg sejuk.
Dalam bilik air, muntah2.
Sedar-sedar dah terbaring atas lantai.
Keadaan masa tu.
Tak boleh nk gambar.

Perut sakit. Allah je tahu perasaan.
Mandi-mandi.
Solat subuh.
Bagitau MakLong and K.Ween.
Dalam kol 6.30, terus ke Emergency APSH.
Tak boleh nk jalan leklok.
Perut kejang.
Sakit mcm sengugut pon ada.

Dalam ER, Dr suspect perut problem. Sort of keracunan makanan.
Sebabkan masa tu, pregnant.
Terus call Dr.Marsita. My O&G Dr.
Dr suruh admit.
Maka, admit la masuk wad kol 7.30 pagi.
Alhamdulillah ada wad kosong.
Kezen and Aunt still tunggu utk settlekan semua.
Husband da otw ke KL.

Menunggu la Dr sampai.
Sementara Dr sampai, banyak la kejadian berlaku.
Since dr ER, diarrhea yang non stop walaupun at the 1st tu normal je.
Bila makin teruk Diarrhea, maka ia bertukar menjadi darah.
Cirit-birit berdarah.
Dari Ok terus risau yg teramat.
Setakat tu, alhamdulillah xde bleeding.
Still thinking about the baby.
*Doa Doa*
*baby strong*
aminn

Kol 2 ptg, Dr sampai and sangat terkejut.
After explaination, Dr terus start treatment tanpa tunggu result.
Amik darah.
Amik sample.
Segala bagai.
Ayat Dr
" Mai and Husband, be strong!"

Dalam kol 8.30 malam, tiba-tiba muka mak muncul kat pintu.
*masa tu Allah je tahu perasaan*
patut la call dari petang, x angkat.
Che Mai pun cover bgtau Mak kt skolah.
*cis*
Mak Ayah berdua je, gerak dari Kota kol 3.00 ptg, sampai KL kol 7.00 lebih.
Tido De Palma.
*Terima kasih Allah*

The next day, Monday.
Takde pengeluaran langsung.
Pk positif je maybe tgh dalam proses pemulihan.
Dr dtg awal pagi Isnin, sebab dia ada  operation.
After explainantion,
Mmg low Hb
Low bp
low segala imun sistem.
Infection dalam salur perut and usus perut.
Punca?
Pemakanan.

*rewind masa*
Maka apa?
Last makan kt WWM tu and makan kt rumah or atau Air Kotak Dutch Lady.
Wallahualam.

Dr pesan:
" Mai, u have to eat fresh.. No food in cans, kotak2 atau fast food.
Food must be fresh. Makan panas-panas. Kalau nk simpan, no more than 4 hr.
Lepas 4hr, letak dalam fridge and microwave.
Eat fresh.
Amalkan pati delima and honey, olive oil macam biasa.
Makan kurma, kismis. Eat peanuts, almonds and healthy food.
Drink lot of water. 3L a day.
U are super sensitive in everything u eat.
Silap sikit abis.
U must think of yourself and the baby.
Mom eat healthy, so thus the baby.
Ingat Allah, selalu Doa. Jangan lupa zikir, bc Quran.
Yang penting, kne kuat."

Husband teman dan setia menemani.
Mak ayah lepas Dr bagi explaination, diorang rasa lega.
Dalam kol 3.00 ptg, Mak Ayah gerak balik Kota.
Alhamdulillah diorg sampai dalam kol 8.00 mlm.

The next day, Selasa.
Hope discharge today.
Alhamdulillah, early morning I had my 1st healthy pengeluaran. Kih kih.
Dalam kol 10.00 lebih, Nurse bawak ke klinik Dr.
Baby is Alhamdulillah.
*Terima Kasih Allah*
Dr pesan segala macam.
Siap offer duk lagi ward.
Tak nak. Penat and boring.
AHAHAH. Padehal best je.
Rilek.

Ingatkan boleh terus keje dah esoknya.
Sekali Dr bagi bed rest 2 minggu sampai 28/10.
28/10 , my next appt.
There goes my unplanned holiday.
Allah had planned everything.
Tak pernah sangka benda nak jadi, tapi semua yang jadi ada hikmahnya.

Lepas discharge, kemas-kemas balik Muar.
Setelah 5 bulan jarang balik, akhirnya lepak Muar 5 hari.
Kan Allah dah rancang semua.
Lepas Muar, balik Kota.
Then, goes my holiday with family in Shah Alam.
* in next Entry*





Left : Husband hantaq p keje.
Right : Two days before the tragedy. Koolfever di opis.



Admitted APSH.



Terima Kasih Allah s.w.t.
Syukur atas segalanya.
Mohon tabah utk segala dugaan seterusnya.
Amin Ya Rabb.





Wednesday, October 1, 2014

Weekend Gateway


Perkara paling best dalam hidup is FAMILY!
LOVE!
At this AGE, baru realise mana yang penting dalam hidup yang selama ni ALLAH dah tunjuk depan mata
tapi still buat-buat buta.

FAMILY!
Bila susah, sapa tolong?
Mak, Ayah, Che Mai n Che Su.
Masa kat skolah, 
siapa yang concern pasal belajar kita?
Mak & Ayah.
Kalau kita travel mana-mana, siapa yang risaukan kita?
Mak Ayah.
Masa kita sakit, masuk hopsital,
Siapa yang kelam kabut naik KL sampai nangis2 tgk anak dia.
Mak & Ayah.
Masa nak balik Seremban dr KL naik train sampai silap laluan, 
siapa yang risau sampai nangis pengsan?
Mak Ayah!

MAK AYAH.
takde orang lain dalam dunia selain diorang berdua yang PALING BERHARGA.
takde orang lain dalam dunia yang 24jam pikir pasal anak dia.

betul x?
cuba dig more deeper selama 28 tahun hidup.
Kawan mana kalau kita susah?
Sedara mana datang kalau kita susah?
Cuba.
Kalau dipikir jadi ungkit, maka anggap la ia semua dah berlalu dan apa yang jadi tu jadikan pengajaran dalam hidup kita.
Dahulukan mana yang penting.
KELUARGA.

*****

Last weekends, balik Kota Tinggi.
Mana lagi nak melepak.
Walaupun perlaburan dari segi kewangan dan korban badan, gagah diri naik bas dgn little baby inside.
Alhamdulillah baby strong!
WEEEEEEEEEEEE

Sebenarnya ada kenduri Abg Am & Zarin.
Anak Sepupu.
Anak K.Midah & Abg Ramli.
Dewan di Institut Perguruan Temenggong Ibrahim, Larkin.








Lepas Majlis dalam lepas asar, ktorg straight pegi makan-makan family.
Bakar-Bakar Steamboat & Grill.
Lokasi : BBU, Bandar Baru Uda.
Belakang Jakel, Depan Plaza Angsana.
Satu Kepala : RM35
Kids below 7, FREE.
Recommended? Ok la. Melayu. 





Kenyang.
Tapi kesudahannya, perut keras teruk and muntah-muntah.
Baby x suka Mama makan pelik-pelik.
Redho je la.

Sedap gak makan steamboat ni. Grill.
Sekali sekale boleh la. Takleh selalu.


Last but not least,
THANK YOU ALLAH!


p/s: Alhamdulillah.


Thursday, September 18, 2014

Smile though its hurt.



Malas.
Semua orang malas.
Pernah x rasa tahap kemalasan yang maksimum.
Punca?
Banyak.

Tapi tu sume alasan.
sejak menjak mcm rasa di'down' gradekan by ex-bos.
di'down'kan oleh manusia sekeliling.
kawan?
sedara?
sepupu?
segala-lah.
360degree attack.
Saya kena redha.
Wajib.

Perasaan ni.
Macam-macam.
Hopeless.
Restless.
Frustrated.
Sabar lagi ni.
Memang kene sabar.

Nasib.
Alhamdulillah, cikabg masih lagi memotivasikan hari2.
Bagi kata-kata semangat.
Alhamdulillah, family yg kejauhan masih memahami dan sentiasa beri kata-kata semangat.
Mak, Ayah, Cik Mai, CikSu..
Keletah Asyraaf & Aisy yg buat aku hilang semua masalah.
Happy sgt kalao balik Kota Tinggi.
Things was well prepared.
Things was organized.
Problems are just fade away kalao balik rumah Mak.
Lega rasa.

If in KL?
Damn isolate.
Banyak isu berbangkit.
T_T

Betol cakap CikMai, 
bila kita bawa zuriat ni.
banyak pandangan orang kt kita.
banyak juga pandangan kita pd orang yg pelik-pelik.
Sometimes ppl might get annoyed with us just bcz we're pregnant.
Which there's no concrete reason on it.
Nak tanak kne face it.
Kena hadapi.
Sebab die tak rasa apa yang kita rasa.
Pembawakan baby.
Hormone changes dan segala yang pelik-pelik apa yg kita rasa.

Kita kene.
Think positive.
Thing of the baby.
The baby will be what u are now.
Kalao kita kuat, InshaAllah baby kuat.
Ini rezeki Allah bagi.
Be thankful!
Appreciate it!


Hati ni kene kuat.
Demi anak.
Demi suami.
Demi Allah.
Demi Mak Ayah.

Hati yang sakit ni dibiarkan.
Hati yg pedih ini dibiarkan.
Segala perasaan yg sedih, pedih terpaksa di biarkan.
Di buang jauh-jauh.

Senyum.
Apa orang buat kt kita, kita senyumkan.




:)

Friday, September 12, 2014

Throwback ( Part 2 ) - Familia





Life goes on.
Now, Alhamdulillah dah 15minggu.
Hope baby sihat dan kuat!
Amin!

Kali ni edisi throwback.
Familia.
The greatest among of all.. Ececeh.
Rindu. Homesick agak over sejak2 pregnant ni.
Macam memerlukan diorang, lagi-lagi Mak.
Heheh, nk suruh urut kaki.
Kalao mak urut best betol.
Hik hik.


Throwback.
Edisi Raya.
Aidilfitri.
Syawal.




Raya Pertama.
Sg.Balang, Muar.
Raya kali ni kat side Husband.
-_-'


Raya Pertama.
Selfie beramai-ramai.



Raya Pertama.
Purple.



Raya ke-2.
Otw nak balik Melaka dah.
Nampak tak sengih je tu.
HAHAHA


With the cousin and in laws.


Cousins and in Laws.



3 Lokasi.
1 Hati.
1 family.

Sarah, Fendi, Asyraaf & Aisy : Segamat
Mak Ayah Che Su : Kota Tinggi
Zura & Harry : Muar


The Familia.
Tapi sesat sikit la Rayyan ada. 
Masa ni kt Rumah Mak Ogy, Tg. Bidara Melaka
<3 p="">

Aunts and Uncles.
Ada Pak Lang and Mak Lang.


Family Mak Long.
Asyraaf pulak sesat.



Raya ke-5 rasanya.
Masa ni nak balik Kota.
Tapi Syg x follow sebab uruskan kedai.
sob sob





So, left us here in Kota Tinggi.



Beraya rumah Pak Cik Hashim, Aping Barat.


Beraya rumah K.Dik kt kempas pulak.
Jumpa Jep, Sepahtu.


Kat Rumah Angah RL.
Kempas, JB.



Paling rindu ini budak kicik la.
Aisy.




p/s: Dont worry, be happy. :)

Thursday, September 11, 2014

Throwback Part 1 ( Kawan Opis)

Throwback



Office.
new Office, new environment and new job scope.
How i face it?

1st stage : Complaint with emotional
2nd stage: trying to be positive and learn
3rd stage: Keep on learning
4th stage : Alhamdulillah able to adapt.
5th stage: for difficulty that happen, keep on asking and smile.

Dah sebulan lebih da involved 5 stage.
HAHAHAH
teruk betol emosi orang mengandung ni.
sensitif lebih.
lain macam.
Hormon.
Babies.

All happy things tapi kdg2 boleh jadi down.
Dasar x bersyukur betol.
Bila pikir-pikir balik, kenapa nk komplen?
Allah dah bagi kehidupan.
Bagi kerja.
Bagi suami.
Bagi Mak Ayah.
Bagi Kakak, Anak buah.
Bagi Makcik, Sepupu, Anak spupu kembar.
Bagi makanan.
Bagi minuman.
Bagi kesihatan.

Yg precious sekali, 
Bagi si kecil dalam ni.
Bagi baby.

Apa nk komplen?
rezeki tu kan luas?

Kawan-kawan tu kan rezeki.
Kawan opis tempat baru.
Lokasi : Kerinchi.


Masa jamuan Raya.


Masa Jamuan Raya.


Orang kuat kt Pantry.



Selfie.


Selfie lagi. 

Lunch kt Chicken Rice Shop, KL Sentral.



Dgn K.Pinat, Ex-Ent. Jamuan Raya DTE.


Masa beraya rumah K.June, Sementa Klang.


Masa melawat K.Husna, KPJ Damansara.



Besties.
STFians. 9903.
Aina.Absya.


Aina. Absya


The Face! Hik HIk.



p/s: Life must goes on!