Friday, January 23, 2015

apa yang terbuku dalam hati.


saya ada perasan.
Perasaan yang rasanya perlu simpan dalam hati.
Jauhhh dalam hati.
apa yang rasa dan apa yang dialami.
saya dah lama simpan.

bersediakah nak cerita?
entah.
biarkan Tuhan saja tahu.
mungkin ini cebisan dugaan saja.
tapi, inilah kehidupan.

*****

we've been in longdistancerelationship for almost 8yrs and longdistancemarried for 1yr and half.
memang banyak dugaan berliku-liku.

kawan?

tanak komen.
bila kita susah, harap la pd keluarga.
kawan.sedara atau seangkatan dengannya boleh gak tapi jangan depends sgt.
saya takde kawan?
TAKLAH.
saya ada kawan, tapi xnak susahkan diorang sgt plus kalao lagi dirayu kang nmpak mcm menagih kasih.
biarlah simpan dalam hati.
bila ckp psl keluarga.
aku duk dekat dgn family ke?
answer is NO!
i was in KL, Husband in Muar and Family in Kota Tinggi.
so, lone ranger.
faham-faham je lah.

kalao rasa sakit, jalan kaki ke klinik lebih kurang 1km.
kalao xlarat di pagi hari, telefon cab. no car no work no money.
kalao ada masalah, cerita dalam fon je la.
kalao ada masalah, simpan dalam hati.
kalao sakit, makan ubat tido.
kalao dah tak boleh tahan dgn masalah, 
hampar sejadah, hadap la kt Dia.
mengadu la puas-puas.


kewangan?

memang memanjang puasa. nak save duit.
kalao x puasa, makan catu.
kdg2 ada opismate yg bermurah hati. Makan berjemaah.
duit?
save duit balik kampung, setiap minggu.
simpan duit.
bayar apa yang wajib setiap bulan.
balik keje, naik train n naik bas.
hari-hari.
setiap ari jumaat, naik bas ulang alik KL-MUR.
jangan ingat weekends boleh spent masa, rehat2 di rumah.
its NO!

awal pagi, pergi pasar beli barang kedai.
jaga kedai.
kemas kedai.
pegi kebun sawit.
menyawit.
kemas kebun.
tanam nenas kt sekeliling rumah.
racun rumput.
basuh baju.sidai.lipat.masak2.
makan huru-hara.
kalao sempat makan, makanlah.
kalao x, x makan.
jamah roti2 kt kedai sampai la mual.
kdg2 solat mandi sume kt kdai.
jaga kedai sampai 12tgh malam.
modal pusing utk esok pagi beli barang pasar.
itu kehidupan.
jgn ingat kedai yg besar2.
ini cuma kedai yang diamanahkan oleh arwah FIL, abah.
meneruskan legasi Arwah Abah.


kdg2, rasa x perlu cerita kesusahan ini.
orang lain LDR, tapi keje masing2 oil& gas, keje offshore and gaji mashuk2.
kalao suami  jauh, isteri kt sini masih boleh mampu uruskan dgn kewangan yang ada dan lebih2.
kalao aku?

syukur apa ada skang.
gaji utk meneruskan kehidupan.
gaji backup suami.
sang suami menguruskan kehidupan disebelah sana.
uruskan Mak.Adik yg masih blajar di Poli. Urus Kedai & rumah.
memang xnak kacau segala, cuma nafkah setiap minggu yang sikit2 yg wajib itu saja.

its hard to tell what ive been face for all this years.
ada sorang kawan mempertikaikan setiap kali kalao sy gagal pegi mana2 gathering, pegi wedding.
sampai wedding saya, alasan si-dia cakap sbb saya tak pegi wedding orang.
haih.
perasaan tatau kecewa ke apa.
saya jadi malas nk layan.
saya jadi pikir.
baru sy tahu, siapa KAWAN siapa LAWAN.
susah nk puaskan hati orang ramai.
kita susah, orang tatau.
kita senang, semua datang dan tegur sapa.
susah nk jaga hati orang, hati sendiri pun merana-rana.
saya serik sejak kejadian majlis sy setahun lepas.
saya okay semuanya.
takde masalah.
saya redha.

saya dihimpit dgn majlis perkahwinan yg diurus sndri.
sendiri.
sebelah lelaki, pun urus sendiri memandangkan arwah abah dah takde.
semua serah pada kami berdua.
dihimpit dgn sakit yang tak ada siapa tahu.
im bleeding more than 2 weeks sepanjang majlis.
ini bahagian saya.
macam-macam jadi sepanjang itu, tapi saya syukurkan n redhakan semuanya.
tapi, si-dia boleh cakap macam-macam.
nak kecik ati?
entah.
si-dia lelaki.
nanti dia kawin, dia tahu lah apa itu tanggungjawab.
semoga Tuhan buka hati dan jalan yg lurus pd dia.


masa sakit, syukur sgt ada kawan-kawan yg datang melawat.
sedara mara dan semua-semua.
apa yg jadi ada hikmah.
been married on 26oct, proceed surgery on 18nov.
tak sampai sebulan dugaan Allah bagi.
dengan kekangan kewangan dan banyak faktor.
tapi pesan suami.

" sabar. rezeki masing-masing. ini dugaan kita. masa akan datang kita tatau. kita kene redha, 
layan, syukur dgn semua ini. jgn risau dan jgn banyak pikir sgt"

yg menjadi kekuatan masa tu, suami & family.
serius.
tak tipu.

Allah tak akan duga umatnya di luar kemampuannya.
Itu janji dia.




Semoga saya kuat meneruskan kehidupan.
demi Allah s.w.t, demi nyawa dalam kandungan ini.



ini lah NYAWA saya.
Panjangkan lah umur mereka dan permudahkan rezeki mereka.
AMIN.




p/s: :)



2 comments:

ZoOLhEaLmE said...

SALAM :)

Dewi Aja said...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, resepi dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)