Tuesday, January 18, 2011

punca muka masuk Buletin Utama TV3

mengigil tengok accident depan mata.

memang mengigil.semalam, isnin. tak kerja. demam. dah berapa hari sebenarnya demam, tapi semalam isnin baru nak pergi klinik. memang tinggi suhu badan 39.1 celcius. sebabkan tak berapa nak larat ke klinik, mintak tolong kawan.. em kawan ke? boleh kira abang angkat aku la sbb memang baik gila dgn dia. ok.itu saja.

lepas balik dari klinik, rancang utk beli makanan dan terus pulang sbb aku mmg super tak larat dan selepas beberapa minit, keluar ke highway MRR2 tiba-tiba.......

baca selanjutnya dalam ondscene dan sila refer gambar dalam tu, walaupun dalam phone aku ada gmbar tapi sbb kan fobia, aku mls nk upload.

selang beberapa kereta saja kejadian ni berlaku tapi hampa satu kereta pon tak berhenti. dengan pantas aku suh kwn atau member kerja aku tu side tepi and parking dan sumpah dia tergamam. memang tak nafi, aku menjerit takot tapi aku gagahkan keluar kereta dan mengarahkan mmber kerja aku tu call apa yang patut ( ok, polis, ambulans dan sewaktu dengannya.. masa ni kita pon kelam-kabut, nak call sapa pon blank.. ) but, seriously a few motorcylist yang berhenti sibuk-sibuk amik gamba dan aku tak paham bukannya nak tolong. aku gak yang arah orang tepi carik surat khabar utk ttp mayat sbb puas korek blakang bonet kereta tak ada old newspaper. bukan berlagak heroin cuma tanggunjawab sebagai orang ramai. ada mcm-mcm kerenah manusia yang tempat kejadian, ada yang berhenti dan trun pegang mayat, ada yang datang dekat amik gmba ada yang datang dan berlari ke semak lalu muntah. macam-macam aksi. sebabkan aku sorang je wanita masa kejadian, banyak sangat soalan dari orang sekeliling. "eh, awak sorang ke?" "eh, awak orang 1st sampai ke?" "eh, awak tak takot ke" "eh, awak cmne boleh jadi ni.. melayu ke?" mcam -mcam la.rs mcm kaunter pertanyaan je. bukan tak takot, tapi biasa.neutral. niat nak menolong. walaupun hakikatnya, memang tgh mengigil. dalam kelam-kabut tu, ade a few ppl including me korek2 brang -barang dia utk cari pewaris to inform kemalangan ni and the scariest part is wallet dia penuh dgn daging dia. Astaga. Ajal maut di tangan Tuhan.

malas nk cerita panjang tapi hanya mampu sedekahkan Al-Fatihah dan Surah Yassin utk bekalan arwah di alam yang lain. Semoga rohnya di cucuri rahmant dan tergolong dalam golongan hamba Allah yang beriman.

punca kerja pagi ni sakit kepala. semalaman aku tak dapat tido lena, teringat dan mcam-macam ak pk pasal kemalangan semalam. bulat-bulat kejadian, keadaan mayat ( 2 minit lepas kemalangan ) memang dalam kepala. sumpah. it was a nightmare. tapi, walau apa pun aku tetap bersyukur dapat membantu mangsa dan menolong apa yang patut. Alhamdulilah.

to kawan-kawan yg tengok Buletin Utama TV3 17 januari 2010, saya bukan gelak sbb tengok accident tapi masa kejadian saya tak sedar saya senyum ke gelak ke wutever la. sorry kalau if you guys misunderstood of my action.

p/s: puas mandi beberapa kali dan surah yassin malam tad. sampai saat ni, pagi ni masih teringat. Oh, Tuhan. kuatkanlah Imanku.



4 comments:

ZoOLhEaLmE said...

ko mmg kuat la mai. kagum aku tgk. klau aku, mst aku melopong dulu n blur xtau nk buat ape. superb job! ko kua brite ea? xtgk la .. neway, tahniah ko adalah manusia yg prihatin sgt!!! ^_^

мyΞ'™ said...

dedek. tenkiu!! mase terjadi tu niat nak menolong...

stormz said...

kuat btul ko mye...

myatiqah said...

alfatihah utk mangsa..mtk jauh blaku kt ahli kluarga kte..huhuhu