Thursday, May 24, 2012

Elakkan Sifat ini!


Mefitnah. Mengumpat , Dengki 

elakkan!!


Info dari sini

Elakkan Sifat-sifat ini dalam diri anda.

Melihat suasana duniawi zaman sekarang. Perkara-perkara yang  dimurkai Allah makin lama, makin ligat manusia sekarang buat. Mefitnah. Mengumpat , Dengki dan semua sewaktu dengannya. Tak payah jauh-jauh, jiran, saudara mara, even rakan karib apatah lagi teman sekerja. Perasaan sebegini bermula dari hati. Hati yang hitam akan menghasilkan perkara sebegini. 

Mari kita renung-renungkan. 

Kadang-kadang kita tak sedar kita bercerita tentang orang lain, dihadapan ataupun dibelakang.. Mengumpat jika ianya Benar. Fitnah jika ianya tidak benar. Hukumnya tetap berdosa.Kita manusia hanya menilai , biar Allah s.w.t yang menghukum. 

Copy from blog MutiaraIslam.

Mudah difahami.

Kenapa fitnah dimurkai Allah.?Fitnah?


Zaman teknologi sekarang, manusia menggunakan pelbagai kaedah untuk mefitnah, dengki kepada orang lain.Dalam Islam, ia sangat berat. Banyak benda akan beri kesan.Usaha kita, umat Islam..langkah-langkah mengelakkan perkara ini berlaku.

" Jika kita cerita keburukan orang tetapi cerita tersebut tidak benar, ia dinamakan FITNAH. Membuat fitnah adalah berdosa.

Jika kita cerita keburukan orang lain dan cerita tersebut memang benar, ia dinamakan  Ghibah (Mengumpat). Mengumpat pun berdosa." 

So?


Jaga tingkah laku. Jaga tutur kata. Tanamkan sifat sabar dalam diri. Kuatkan Iman.
Rajinkan solat di awal waktu. Rajinkan membaca Al-Quran. 
P/s: Renung-renungkan dan selamat beramal.No comments: