Saturday, February 27, 2010

baik untuk kesihatan




karot

mmg baik untuk mata.

sepatutnya diamalkan dr lahir lagi. keluar melihat dunia, sepatutnya diberi makan bubur karot. tapi, dulu-dulu tak di-titik beratkan sgt. Al-maklumlah, kehidupan dulu serdahana. mana-lah nk tau sgt. redha je dgn masa lepas. yang dah berlaku, biarkan berlalu. hidup perlu diteruskan.

bercermin mata dr darjah 5 ke 6 entah. tapi, masa sekolah rendah. dulu sebab rajin membaca buku sambil baring. zaman dulu mmg rajin membaca. sekarang, baca magazine je lebih. bila bermuhasabah sebentar, mata ni makin lama makin tak nampak. bukan-nya tua pun. umur pon tak smpai 25 lagi. tapi, power cermin mata ni mcm dah melampau pulak. lagi-lagi bila tengok signboard kat jalan, mmg FAIL. serius. tak clear. banyak kali asyik terlepas simpang. kadang-kadang bila rutin ikut jalan yg sama, just cam-kan trademark je. haih. kalau malam, mcm burung hantu dah mata ni. terbeliak tengok keliling.

kehidupan sekarang yang perlu menghadap komputer 8 jam, mmg akan beri kesan yang konpem negatif pd mata aku. bukan berfikiran prejudis pd dr sndri, tapi itu hakikat. tgk komputer setiap mata, which is also my faveret thing to do. eh, bukan tengok komputer je ok? online and surf internet is my 'drug' . serious. kadang-kadang risau dgn mata ni. risau gila. lagi-lagi org tegur, "tebal gila spec kau mai". aku gelak je la. what suppose i answer? huhu.tell me? so, redha je la.


setiap hari berfikir, apa yang perlu buat untuk mengatasi rabun ni. permata hijrah? dah usaha dgn produk yang kecil-kecil. tapi, dah stop. sibuk bekerja buat masa nk guna tu mcm takde je. produk permata hijrah yang elok dan terbaik, mahal la plak. tak mampu lagi. ramai yang suggest suruh pakai contact lense, tap sebab power silau ni tinggi. consultant pun tak recommend pakai contact lense. mak ckp, kurangkan guna cermin mata bila kt rumah. kurang? haih, kalau tak pakai mmg lebam dah muka dan badan ni. even nak pergi mand pon still use spectacles. my eyes chronic. mungkin bla dah kaya, boleh buat operation. Insya-Allah.

walau apa pun kekurangan pada diri ni, redha je dgn ketentuan-Nya. mungkin ada hikmah dan kelebihan di kemudian hari. Insya-Allah. Amin







p/s: ada sape-sape nak exchange mata die tak? angkat tgn plis.





1 comment:

stormz said...

myzu,

aku pn same cm ko..spek dh tebal gile.kalo drive mlm2 knpem xnmpk sgt.mata mlilau tgk kiri kanan tkut lepas simpg.